Κυκλοφορεί το ημερολόγιο-ατζέντα για το 2018 του ΑΚΟΙΧΙ

Κυκλοφορεί το ημερολόγιο-ατζέντα για το 2018 του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Χώρου Ιωαννίνων. Μπορείτε να το βρείτε σε στέκια, καταλήψεις και επιλεγμένα βιβλιοπωλεία στα Γιάννενα, αλλά και σε άλλες μικρές ή μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Εναλλακτικά, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για την αποστολή του.
Στην έκδοση αυτή ρίχνουμε μια ματιά στα Γιάννενα την περίοδο από την κατάκτηση της πόλης από τον ελληνικό στρατό μέχρι και το «Νέο Κράτος» του Μεταξά. Μια περίοδο κατά την οποία χαράχτηκαν, αρκετά βίαια είναι είναι η αλήθεια, οι δρόμοι της καπιταλιστικής, εθνικά ομοιογενούς νεωτερικότητας που μας φέρνουν στο σήμερα.
[Μπορείτε να πάρετε μια εικόνα από την προηγούμενη έκδοση, του ημερολογίου για το 2015 εδώ]
Δε έχουμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε σε θέση να προσφέρουμε μια ευκρινή και αναλυτική εικόνα της μεσοπολεμικής πόλης. Οι περιορισμοί που θέτει ένα μέσο σαν το ημερολόγιο – ατζέντα, που θέλει να είναι ενδιαφέρον, έγκυρο, αισθητικά άρτιο και συγχρόνως πρακτικό στην καθημερινή χρήση, μας έφερε αντιμέτωπους με την απαιτητικότερη από τις εργασίες για την ολοκλήρωσή του, την επιλογή του υλικού. Δεν ακολουθήσαμε την τακτική της παράθεσης «ατάκτως ερριμένων» πληροφοριών. Συνειδητά αναζητήσαμε κάποιες «ψηφίδες» προσπαθώντας να συνθέσουμε ένα, έστω και θαμπό, πολύχρωμο «μωσαϊκό», που δεν είναι άλλο από την ιστορία των υποτελών τάξεων, τους αγώνες και τις αγωνίες των εκμεταλλευόμενων και των κυριαρχούμενων αυτής της πόλης. Ένα μωσαϊκό, εκρηκτικά δυναμικό και ενδιαφέρον, που καμιά σχέση δεν έχει με την εξιδανικευμένη απεικόνιση του παρελθόντος που προσφέρουν οι κυρίαρχοι. Ελπίζουμε ότι κάποιες από αυτές τις «ψηφίδες», ίσως, να αποτελέσουν την αφορμή για μια συνολικότερη και συστηματικότερη ανασύσταση του παρελθόντος, είτε με τη βοήθεια της φαντασίας, είτε με τα εργαλεία της επιστημονικής ιστορικής έρευνας. Όλα τα έσοδα του ημερολογίου, αφού καλύψουν το κόστος, θα διατεθούν για τη στήριξη του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Χώρου.
Κλείνουμε με μια έκκληση: η έρευνα της μεσοπολεμικής περιόδου ανέδειξε για ακόμα μία φορά τη σπουδαιότητα των γραπτών ντοκουμέντων του εργατικού κινήματος της εποχής. Για ακόμα μια φορά, δεν καταφέραμε να βρούμε αντίτυπα της εφημερίδας Άνθρωπος, των γιαννιωτών τσαγκαράδων του μεσοπολέμου, και τα λιγοστά φύλλα της εφημερίδας Νέος Αγών της «Πανηπειρωτικής Ένωσις Παλαιών Πολεμιστών». Καλούμε όποιον διαθέτει αντίτυπα ή γνωρίζει αν υπάρχουν σε κάποιο αρχείο να επικοινωνήσει μαζί μας. 
Επικοινωνία: imerologio-akoixi@espiv.net , εναλλακτικά: kinkioa@yahoo.gr
Ομάδα ημερολογίου του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Χώρου Ιωαννίνων

Κατηγορία: Εκδηλώσεις