Τη Δευτέρα στον ΑΚΟΙΧΙ

Δευτέρα 14/4 στις 21:00, στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο Ιωαννίνων (πλατεία Νεομάρτυρα Ιωάννη 5, απέναντι από το δημοτικό ωδείο), προβολή της ταινίας MEPHISTO (1981), του Istvan Szabo.
Mephisto (1981) Poster
Πολυβραβευμένη ταινία, παραλλαγή του μύθου του Φάουστ, αναφέρεται σε αληθινά γεγονότα και είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Κλάους Μαν. Η ταινία αναφέρεται στην ιστορία ενός ταλαντούχου ηθοποιού, που στην προσπάθεια του να αποκτήσει δύναμη, πουλάει την ψυχή του στους Ναζί, αλλά στο τέλος συντρίβεται. Επιβλητική τοιχογραφία, σχόλιο στο φασισμό και στο πάθος του ανθρώπου για εξουσία, ρεαλιστική γραφή, στέρεη σκηνοθεσία και εκπληκτικές ερμηνείες. Το «Μεφίστο», που αποτελεί την πρώτη ταινία της τριλογίας του Σζάμπο, είναι μία από τις καλύτερες ταινίες του ’80 και η καλύτερη στιγμή του Ούγγρου σκηνοθέτη, ενώ ο Κλάους Μπαρία Μπραντάουερ έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας.

Δείτε εδώ ένα πολύ καλό κείμενο ανάλυση της ταινίας από την ΚΟΠΙ (την κινηματογραφική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων):http://users.uoi.gr/kopi/?p=1027

Κατηγορία: Εκδηλώσεις