Τη Δευτέρα στον ΑΚΟΙΧΙ

Τη Δευτέρα 17/3 στις 21.00 στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο, στα πλαίσια του κύκλου προβολών αλβανόφωνου κινηματογράφου, θα προβληθεί η ταινία «Συνθήματα» (Gjergj Xhuvani, 2001)

αφισα ταινιες

 

Ε hënë 17/3 21:00 Parrullat (Gjergj Xhuvani, 2001)

 

Ngjarjet zhvillohen në vitet e diktaturës komuniste në një shkollë fshati. Të gjithë ishin të detyruar tu bindeshin urdhërave që vinin nga lart. Mësues Andrea ka një lidhje dashurore me mësuese Dianën. Nxënësit dhe mësuesit ishin të detyruar të shkruanin me gurë parulla nëpër kodra duke i thurur lavde regjimit në fuqi. Andrean që kundërshton urdhërat e transferojnë dhe më pas…

 

 

 

Λίγα λόγια για την ταινία:

Σε ένα ορεινό χωριό της Αλβανίας στη δεκαετία του ’70 διορίζεται ένας νεαρός δάσκαλος, ο Αντρέ. Η πρώτη του υποχρέωση στο σχολείο είναι να επιλέξει ανάμεσα σε δυο συνθήματα, τα οποία υπαγορεύει το Κομμουνιστικό κόμμα του Ενβέρ Χότζα, ποιο θα είναι το σύνθημα της τάξης του. Για καλή του τύχη επιλέγει το μικρότερο, το οποίο τα παιδιά της τάξης του θα έπρεπε να το σχηματίσουν με πέτρες στην πλαγιά του βουνού στο χωριό.
Στο ίδιο σχολείο δασκάλα είναι η Ντιάνα, μια σχετικά νέα κοπέλα, την οποία συνεχώς ρίχνουν με τις αποφάσεις τους ο διευθυντής του σχολείου και ο γραμματέας του κόμματος στο χωριό, καθώς συνέχεια της τυχαίνουν τα πιο μεγάλα συνθήματα, ίσως και για να την χαζεύουν για περισσότερη ώρα στην πλαγιά.
Ο Αντρέ συμπονά την Ντιάνα και της στέκεται στην κατάσταση που βρίσκεται, όμως τα χέρια του είναι δεμένα, καθώς τα πάντα στο χωριό ελέγχονται από τον τοπικό γραμματέα και κατ’ επέκταση από το κόμμα και κάθε αντίρρηση προς αυτόν θα επέφερε τιμωρίες.
Όταν ένας αγράμματος βοσκός, τον οποίο για άγνωστο λόγο το κόμμα τον έχει βάλει στο μάτι, κατηγορείται άδικα ως εχθρός του λαού επειδή με τα ζώα του χάλασε τα συνθήματα στην πλαγιά, τα οποία όμως δεν μπορούσε καν να διαβάσει, πόσω δε μάλλον να κατανοήσει, ο Αντρέ θα υψώσει το ανάστημά του για να τον υπερασπιστεί.

 

Κατηγορία: Εκδηλώσεις