ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΚΟΙΧΙ

Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στις 21.00, στο πλαίσιο των κινηματογραφικών προβολών με θέμα την εκπαίδευση, θα προβληθεί η ταινία “Τα 400 χτυπήματα (“Les quatre cents coups”- François Roland Truffaut)” από τα Χημικά Απόβλητα.

 

Μετά την προβολή θ’ ακολουθήσει καφενείο.

Λίγα λόγια για την ταινία: 

Μια ταινία ύμνος στη εφηβεία, τα πάθη και την αθωότητα της που την συνοδεύουν, που στρέφεται ενάντια σε κάθε εξουσιαστικό μηχανισμό, χωρίς να καταλήγει στον εύκολο διδακτισμό και δίχως να κλείνεται σε κάποιο ιδεολογικό σχήμα.

Ο Αντουάν που ήρθε στον κόσμο χωρίς πατέρα, μεγαλώνει με τη μητέρα του και το θετό του πατέρα και βιάζεται να ανακαλύψει τον κόσμο και την τέχνη. Οι γονείς του, πέρα από την αδιαφορία, σε κάθε του λανθάνουσα συμπεριφορά γίνονται ιδιαίτερα σκληροί. Ο χρόνος κυλά γρήγορα στο Παρίσι κι ο Αντουάν το μόνο που δε θέλει να κάνει είναι να πηγαίνει στο βαρετό σχολείο του. Η άρνηση του να πειθαρχήσει σ’ έναν κόσμο που δεν τον ευχαριστεί, θα τον οδηγήσει στο κρατητήριο κι από εκεί σ’ ένα ίδρυμα που στόχο έχει την αναμόρφωση του. Σε μια κοινωνία που γεννά την καταπίεση, η μόνη διέξοδος είναι η ασυμβίβαστη εναντίωση σε κάθε μέσο πειθάρχησης και με την τελευταία σκηνή της ταινίας ο Τρυφώ μας κάνει όλους κοινωνούς του μηνύματός του.

Το trailer της ταινίας:

http://youtu.be/GbNrP0DhZMo

Κατηγορία: Εκδηλώσεις